Categoría | Rincón del Coach

10 raons per utilitzar “feed-backs” audiovisuals dins la sessió d’entrenament, per Jordi Llinàs

 

Jordi Llinàs és l’entrenador cap del Centre del Vallès Occidental dins el Programa de Detecció i Perfeccionament de la Federació Catalana de Bàsquet i responsable del bloc jordillinas.wordpress.com en el que està aprofundint en la formació en entorns digitals vinculats amb el bàsquet

10 raons per utilitzar “feed-backs” audiovisuals dins la sessió d’entrenament

Introduir el vídeo als entrenaments per ser molt enriquidor (foto: JGBasket)

Utilitzar el vídeo com a reconeixement  visual per millorar la formació dels nostres jugadors/es hauria de ser un procés normalitzat dins de la pròpia estructura d’entrenament.  A més de les correccions verbals de l’entrenador, les exemplificacions d’aquest o d’altres jugadors/es del propi equip dins de la sessió d’entrenament cal contemplar també l’eficiència que suposen els mitjans audiovisuals tant en les etapes de formació com en les de competició. Després d’un any llegint sobre el tema i experimentat el seu ús en etapes de formació, aquestes són algunes conclusions:

1. La captura d’imatges i la corresponent visualització d’aquestes accions al llarg de l’entrenament millora la representació mental  que el jugador/a es va construint.  El reconeixement visual ajuda en la fixació  i permet estructurar  la conducta cognitiva en posteriors situacions en que es plantegi la mateixa situació.

2. Sovint es planteja una contraposició difícil de resoldre entre “el que el jugador/a pensa que fa”  i “el que fa realment”.  Sorgeix una confusió entre  el que imagina i la realitat. El propi reconeixement visual en una pantalla ajudarà sens dubte a formar en el jugador/a una visió més realista de les seves accions.

3. La representació visual de les accions a través de mitjans audiovisuals intervé directament en els processos de la memòria, permetent millorar el record i per tant reduint l’esforç cognitiu necessari per solucionar problemes equivalents en un futur. Aprendre es recordar i per tant el jugador/a com millor  fa seves les correccions millor recordarà les respostes a cada dificultat.

4. Aquesta metodologia de treball pot ser utilitzada en totes les etapes des de la iniciació fins a les etapes d’alt rendiment. Parteix de l’avantatge que la informació es percebuda i  utilitzada sense la necessitat d’interpretacions complexes.

5. Alentir la velocitat de reproducció de les imatges ha de permetre als jugadors/es identificar millor els detalls i especialment les incorreccions.  En definitiva ajuda a comprendre millor l’habilitat i a generar una millor imatge del moviment. Avui en dia les càmeres permeten capturar en formats de gravació lenta permetent la visualització instantània.

6. Una de les claus d’aquest procés es que ens permet portar la informació adequada a la persona correcta en el moment precís (aprenentatge just in time). Permet aportar ajuda realment quan el jugador/a ho necessita. En general corregir detalls al jugador/a abans o al cap d’una estona després que els hagi experimentat sol ser un mètode poc eficaç. L’essència d’aquesta metodologia es que permet oferir el suport audiovisual just quan sorgeix la necessitat. En aquest sentit les noves tecnologies ens ofereixen  ubiqüitat en mig del procés formatiu.

7. Podem també personalitzar l’aprenentatge, es produeix un ajustament a les necessitats concretes de cada jugador/a.  L’entrenador podrà arribar més a prop a cada jugador/a capturant aquelles imatges clau en que aparegui aquest.

8. Millorem la motivació del jugador/a a partir de la innovació tecnològica, la tecnologia  permet perllongar l’abast dels nostres sentits. El jugador/a estarà més receptiu a les explicacions ja que aquestes es veuen reforçades amb mitjans audiovisuals i alhora s’hi veu reflectit en mig del procés d’aprenentatge.

9. Tota la informació generada pot ser arxivada i reutilitzada quan es detecta que el jugador/a repeteix un mateix error en d’altres moments de la temporada. Els vídeos generats es poden classificar per dates, jugadors/es o aspectes de joc permetent d’aquesta manera una fàcil recuperació en qualsevol moment.

10. Accedir en aquestes eines es força fàcil, actualment s’ha generalitzat l’accés a les tecnologies multimèdia (càmeres de vídeo, “tablets”, “smartphones”), aquesta va amb nosaltres allà on estem i alhora ens permet accedir a qualsevol font en qualsevol moment. Alhora avui en dia  els jugadors i jugadores estan molt familiaritzat amb aquests entorns.

Per concloure, utilitzar el vídeo com a reconeixement visual per millorar la formació dels nostres jugadors/es no ha de suposar una revolució però si un bon complement que si es sap utilitzar en la certa mesura millorarà la nostra eficiència com a entrenadors. Més endavant procuraré  obrir un nou post sobre com inserir l’ús d’aquesta metodologia en una sessió real d’entrenament.

Enllaç al bloc de Jordi Llinàs

Inscripcions obertes!

Basketvalles presenta

SEGUEIX-NOS A FACEBOOK

SEGUEIX-NOS A TWITTER

Anuncia’t a BasketValles

  • Anuncia't a BasketValles

BASKETVALLES a YouTube

  • Accedeix al nostre canal de vídeos

Seccions destacades

  • Vols recordar el millor 3x3 d'aquest Nadal?
  • Cine baloncestístico de primera
  • Basketball & Rock and Roll!

El millor bàsquet de formació de l’estat

Archivos