Opinió: Dels 85 anys de bàsquet al derbi sabadellenc, per Quim Domènech

 

És, com sempre, un honor que el Quim Domènech, cronista i historiador per excel·lència del bàsquet de la ciutat de Sabadell, ens regali un dels seus articles que, com sempre, tenen una mirada posada en la trajectòria vital del nostre esport i que es pot extrapol·lar a altres poblacions amb problemes i dinàmiques molt similars. En aquesta ocasió la pregunta és clara. Pot Sabadell convertir-se en la millor ciutat de bàsquet de Catalunya?

Ramírez y López, referents de Sabadell Bàsquet Natació-E.Pia i Sant Nicolau respectivament

L’any passat es varen complir 85 anys des que es va jugar el primer partit de bàsquet a Sabadell (1927-2012 ). Són molts anys de bàsquet amb molts encerts i desencerts -més dels segons que dels primers- i continuem després de tants anys pel mateix camí sense que sapiguem rectificar els errors comesos.

Després del derbi viscut el dia 27 de gener, amb un gran ambient de bàsquet que feia temps que no gaudíem, em vaig donar compte del fàcil que seria pel bàsquet sabadellenc si tothom es deixés d’egos i únicament penséssin en el millor pel bàsquet de la nostra ciutat i tots anéssim a la una. Podríem aprofitar aquests moments tan bons que estem passant perf er de Sabadell la millor ciutat de basquetbol de Catalunya. Sé que direu que s’ha provat molts cops d’unir els clubs i que no ha estat possible. És veritat però potser ha arribat el moment, mai és tard i crec que ara es un moment òptim per intentar-ho.

Mirant el global dels equips que tenim i sense ser massa optimista podríem tenir un equip sènior a LEB, un sènior femení a les primeres categories i tots els equips de base a Preferent. Crec que això és possible. Hem de confiar en nosaltres i en tots els Clubs de Sabadell per portar-ho a terme i no en espònsors (que ja sabem com acaba) i crear una massa de socis, afeccionats i institucions que donin suport al nou Club de bàsquet de la ciutat.

No podem tornar al que va ser l’Orillo-Verde ( 1956-1961 ) que va marcarel bàsquet sabadellenc, sots campió de la Lliga Nacional i que precisament l’any que va desaparèixer tenia en el equip sènior cinc jugadors sabadellencs. L’empresa que finançava l’equip va anar malament i es va acabar el bàsquet. Després va venir Lindcolor (1972-1974) un espònsor que va tenir el CN Sabadell, que va estar a punt de pujar a Primera Nacional però que va durar dos anys i també va plegar. Caixa Sabadell (1984-1988) un altre espònsor del CN Sabadell que tenia un contracte de dotze anys, però que únicament en va durar quatre (Les causes son bastant conegudes i s’expliquen en el llibre 75 anys de bàsquet de Sabadell). Una pena perquè era una gran ocasió. Continuem amb la Unió Bàsquet Sabadell (1990-2009) que personalment per mi ha estat el millor que ha tingut el bàsquet de Sabadell, amb 19 anys de molt bon bàsquet (el que mes a durat de moment ), on els afeccionats gaudien i omplien el Pavelló de Sol i Padris però que també va acabar com tots sabem. Aquesta Unió ja va néixer amb la finalitat d’aglutinar tots els Clubs de la nostra ciutat. L’any 2002 es funda la Associació de Clubs de Bàsquet també amb la mateixa finalitat: agrupar tots els Club de bàsquet de la ciutat. Tampoc va tenir èxit pel que fa a la unió de clubs, però sí que va ser un èxit total l’organització dels esdeveniments amb motiu del 75é aniversari del bàsquet a Sabadell el 2003 i a més es pot dir que el projecte Sabadell Bàsquet, va sorgir d’aquesta Associació l’any 2008  amb els equips a Preferent Cadet i Júnior.Va agafar el relleu de la Unió Bàsquet a la Lliga EBA el Sant Nicolau, (2009- ), lamentant que l’any passat es va desaprofitar l’ascens a la LEB que s’havia aconseguit a la pista. Una gran oportunitatperduda. I fa dos anys neix un altre equip sènior, Sabadell Bàsquet ( 2011- ) que al igual que Sant Nicolau competeix a la Lliga EBA, d’aquí el derbi que es va jugar la setmana passada.

Que fem dos equips de Sabadell competint a la mateixa categoria ? Perquè no es dona un cop de puny sobre la taula per part de tots els Clubs d’una punyetera vegada (perdonin l’expressió) i es posen d’acord i fem entre tots Sabadell la millor ciutat de basquetbol de Catalunya, que això és possible senyors. Directius, jugadors, coordinadors ….els tenim, a què esperem per portar-ho a terme? Crec que ara és el moment si ens deixem d’egoismes tots els que ens estimem el bàsquet.

Q. Domènech

Altres articles històrics de Quim Domènech:

Inscripcions obertes!

Basketvalles presenta

SEGUEIX-NOS A FACEBOOK

SEGUEIX-NOS A TWITTER

Anuncia’t a BasketValles

  • Anuncia't a BasketValles

BASKETVALLES a YouTube

  • Accedeix al nostre canal de vídeos

Seccions destacades

  • Vols recordar el millor 3x3 d'aquest Nadal?
  • Cine baloncestístico de primera
  • Basketball & Rock and Roll!

El millor bàsquet de formació de l’estat

Archivos