25 anys de la desaparició del Caixa Sabadell, un projecte per competir a l’èlit del bàsquet i que va crear afició a Sabadell

 

Una nova entrega de l’història del bàsquet de Sabadell. Es compleixen 25 anys del fenòmen CAIXA SABADELL, i Quim Domènech explica la desaparició d’aquest equip de bàsquet. Ens acosta la història d’un dels històrics del bàsquet de Sabadell, el CN Sabadell, que juntament amb Caixa Sabadell van formar un ambiciós projecte que tenia com a destí l’èlit del bàsquet nacional. A continuació, com es va gestar aquest projecte, el seu camí i els motius del seu final.

 

25 anys de la desaparició de l’equip de bàsquet CAIXA SABADELL

Era un 5 de juliol de l’any 1988, quan en Carles Ibars President del CN. Sabadell anunciava per mitja del Diari Sabadell, la desaparició del equip de bàsquet CAIXA SABADELL després de l’ ascens de l’equip a la Primera Divisió “B”.

Farem una mica d’història del que va ser l’equip CAIXA SABADELL i els motius de la seva desaparició:

El Sr. Ibars (President CN Sabadell) i el Sr. P. Riera (Director marketing Caixa Sabadell) i el Sr Ll. Cortés (Director Tècnic CNS), signant contracte

Un cop finalitzada la temporada 1983-84, en què la secció de bàsquet del CN. Sabadell perd la categoria de Primera Catalana en la que estava i baixa a Segona Catalana, el President del Club Natació, el Sr. Ibars, rep la proposta de Caixa Sabadell per mitjà del Sr. Monguió, conjuntament amb el Sr. Josep Lluis Cortés, ajudant del seleccionador nacional de bàsquet Sr. Antonio Díaz Miguel (ambdós havien jugat junts al Joventut de Badalona la temporada 1962-63), d’sponsoritzar la secció de bàsquet del CN Sabadell amb el nom de CAIXA SABADELL.

Després d’estudiar la proposta i veient el gran interès de la mateixa, el Sr. Ibars l’accepta, passant a signar el contracte. Un contracte que es signa el 8 de setembre de 1984 i d’una duració de 12 anys durant els quals Caixa de Sabadell serà l’espònsor i l’equip del CN Sabadell passarà a ser denominat CAIXA SABADELL. S’assigna un pressupost de 4 milions de pessetes per temporada. En Lluis Cortés passa a ser Director Tècnic, mentre que F. Cabeza continua com entrenador de l’equip.

La primera temporada 1984-85, es fitxa a Eddy Vidal (actual “speaker” de l’Eurolliga), un jugador de 2’03 m. procedent del Manresa, que passa a potenciar la plantilla ja existent, per tal de retornar l’equip a Primera Catalana, objectiu que s’aconsegueix en una temporada.

La temporada 1985-86, es reforça l’equip amb l’ incorporació de Xavi Rodri, Josep Mª Coromines, Antoni Pérez, Tomàs Bordas i César Galcerán, jugador de 24 anys i 1’98 m. d’alçada procedent de l’Espanyol de Primera “B”. Nou ascens a la Segona Divisió Nacional.

S’havia aconseguit una gran eufòria amb tots els afeccionats al bàsquet de Sabadell, dos ascensos seguits feien preveure la consolidació del bàsquet a la nostra ciutat, després de la desfeta protagonitzada per un altre gran espònsor com va ser l’Orillo-Verde, que després de una gran campanya a la Lliga Nacional i ser un del Clubs més grans a nivell Nacional va abandonar l’sponsorització del bàsquet sabadellenc i va desaparèixer.

Abans d’iniciar-se la temporada 1986-87, els dirigents de CAIXA SABADELL per ordre d’en Pere Riera, Director de Marketing, va proposar d’aconseguir de manera més “directe” l’ascens a la categoria de Primera Divisió Nacional “B”. Mans a l’obra i visita al President del Pineda, equip que estava a Primera Divisió i que es rumorejava que no podia mantenir la categoria. S’arriba a un acord ( que va ser pagar al Club Pineda la propaganda estàtica que tenia al Pavelló, 500.000 pessetes) després de trobar la solució per l’ascens tal hi com volien els dirigents de Caixa de Sabadell, pero en Lluis Cortés va dir que no o creia convenient .

Més reforços dons per la temporada 1986-87 amb Figueres, Lomas i Nin. Temporada molt difícil, amb canvis en la direcció de l’entitat d’estalvis es cessa a l’entrenador. F. Cabeza y al Director Tècnic, Lluis Cortés, mentre que l’entitat Caixa Sabadell ja havia destituït al seu director Sr. Monguió, el principal responsable del projecte. Es fitxa a l’entrenador Miguel López Abril “Miguelito” en substitució de F. Cabeza, però aquesta temporada no s’assoleix l’ascens.

Plantilla CAIXA SABADELL desprès de quedar Campió d’Espanya a la Fase Final a Cádiz i signar l'ascens. Temporada 1987-88. D'empeus: D. Junyent (delegat ), Llorens, J. Martín (2n entr.), Miguelito López Abril (entr.), JC Cordón, Muñoz, Antón, Lete, Lluís Masó (President); de genolls: P. Prat (Prep. Físic), Gallardo, Rodri, Dioni, Xavi Fernández, Sanjuan, Planelles i Alocén

Temporada 1987-88, renovació total altre vegada de la plantilla a cop de talonari per tal d’assolir l’ascens a la Primera Nacional “B” varen fitxar a tot lo bo i millor de la categoria i varen conformar un equip per guanyar sense baixar de l’autocar (com diria Helenio Herrera). Entre ells un jove Xavi Fernández, que acabaria jugant diverses temporades amb el Barça a l’ACB, o Juan Carlos Cordón, fins fa poques temporades encara en actiu jugant amb l’Sferic i el Sant Quirze a 1a i 2a Catalana. Com no i d’acord amb la frase d’Helenio Herrera, es queda campió de grup i s’opta a disputar la Fase Final d’ascens a la ciutat de Cádiz.

En aquest moment, sorgiren les primeres discrepàncies amb Caixa Sabadell (el nou director no veia amb bons ulls el contracte s’sponsor del bàsquet) i no va voler aportar diners pel desplaçament de la Fase Final. La Junta del CN. Sabadell va haver de buscar nous col•laboradors, aconseguint els de Logic-Control i Torres Prades, col•laboradors que feren possible el desplaçament i la disputa de les Fases Finals a Cádiz, Fases Finals que sense cap problema varen guanyar i fer possible aconseguir l’ascens a Primera Divisió “B”.

A partir d’aquí es quan comencen els problemes importants per continuar l’sponsorització, problemes amb l’entitat patrocinadora Caixa de Sabadell i el CN. Sabadell pel pressupost de la temporada ja finalitzada: discussions per la despesa feta i no prevista en els fitxatges, varen provocar que el contracte en el que Caixa de Sabadell es va comprometre l’any 1984 per 12 anys no tingués continuïtat i l’entitat d’estalvis es va desvincular de la secció de bàsquet del Club (a canvi de pagar les despeses d’aquesta temporada, crec que eren 18 milions de pessetes) i el CN. Sabadell va renunciar a la resta del contracte. Imagineu lo que va costar aquest ascens, entre fitxatges i lo que es pitjor el cessament del espònsor Caixa de Sabadell quan encara quedaven 8 anys de contracte (cal recordar que tenien l’ascens a canvi de 500.000 pessetes per assolir la plaça del Pineda).

Això va ésser un altre desengany a la afecció al bàsquet sabadellenc desprès de la de l’Orillo-Verde.

I aquí o deixem encara que hi hauria molt mes a escriure d’aquesta desvinculació.

Quim Domènech

Inscripcions obertes!

Basketvalles presenta

SEGUEIX-NOS A FACEBOOK

SEGUEIX-NOS A TWITTER

Anuncia’t a BasketValles

  • Anuncia't a BasketValles

BASKETVALLES a YouTube

  • Accedeix al nostre canal de vídeos

Seccions destacades

  • Vols recordar el millor 3x3 d'aquest Nadal?
  • Cine baloncestístico de primera
  • Basketball & Rock and Roll!

El millor bàsquet de formació de l’estat

Archivos