Categoría | Destacado, Eventos

La polèmica està servida a les eleccions de la Federació Catalana

 

La polèmica

Les primeres eleccions de la història de la Federació Catalana de Bàsquet arriben demà dissabte 26 de novembre i si estan caracteritzades per algun tret destacat, molt més enllà que el dels candidats que hi opositen (Fa, Francitorra i Mitjana), el que cal destacar és que la meitat del bàsquet català no hi podrà participar democràticament.

I és que el 47% dels clubs catalans quedaran exclosos d’aquestes eleccions per qüestions administratives relacionades amb la no-actualització de qüestions burocràtiques relacionada amb els mandats directius de cada club. Si dintre d’una entitat esportiva es fa un relleu de junta (per acord o per eleccions) i aquesta novetat no es comunica administrativament al Registre d’Entitats Esportives de la Generalitat, l’estat d’un club passa a ser el de caducat quan expira el mandat original i, tot i que no afecta a nivell de funcionament intern ni esportiu, sí que apareix amb aquest estat al Registre, que acaba esdevenint el cens electoral efectiu segons la Llei de l’Esport.

Cap a mitjan d’abril la Federació Catalana va proclamar que hi haurien eleccions i va notificar a tots els clubs que havien d’estar perfectament registrats per tal de poder votar a les eleccions de novembre però, com sempre, la burocràcia ha deixat a una multitud de clubs sense l’actualització desitjada després de mesos i, òbviament, sense dret a votar el destí del bàsquet català en els propers anys. No obstant, i tot i aquesta situació, els clubs sí que han pogut votar a l’Assemblea de la Federació Catalana i donar avals als candidats a aquestes eleccions. A nivell administratiu tenen validesa aquestes decisions d’Assemblea i la concessió d’avals?

Agafant l’exemple dels clubs de la nostra comarca del Vallès Occidental, molt representativa del bàsquet català en general, al Registre tenim a 14 clubs en estat vigent, 14 clubs en estat caducat i 6 clubs que estan exclosos d’aquest Registre (?). És a dir, la meitat d’entitats basquetbolístiques del Vallès no podran exercir el seu dret a vot. Podem parlar d’eleccions vàlides?

Els candidats

Tres candidats seran els que opositaran a la presidència de la Federació:

  • Joan Fa és l’actual president de la Federació Catalana després d’haver succeït a Enric Piquet. Tot i que la seva és la figura continuista, a aquest ex pivot del Joventut de Badalona i Picadero se’l pot destacar per haver reflotat econòmicament a una Federació que va entrar en negocis immobiliaris allunyats del món del bàsquet per aconseguir patrimoni en el moment menys oportú, havent revitalitzat l’economia federativa. També essent una figura destacada en la denúncia per corrupció del president de la FEB José Luis Sáez. La seva edat (72) i el fet de que el seu equip tingui una llarga trajectòria directiva a la Federació són els principals motius que esgrimeixen a favor i en contra els seus defensors i detractors.
  • Pere Francitorra és farmacèutic i té una dilatada experiència en el món del bàsquet tant al FC Barcelona (directiu) com al UER Pineda (president). És la veu menys relacionada amb l’establishment federatiu i al seu equip reuneix a gent de perfil dinàmic en el món del bàsquet professional com Ferran Laviña, Laura Antoja o Laura Camps. De les tres candidatures potser és la que ha fet menys soroll en període electoral.
  • Joan Carles Mitjana és ex-àrbitre internacional i possiblement el més ben col·locat per intentar canviar el timó de la Federació davant Fa, gran favorit. Possiblement ha estat el candidat que ha realitzat una campanya electoral més activa, portant a remolc als altres dos candidats, i sent el principal motor de denúncia pel que fa a la situació irregular de molts clubs que els impossibilita votar. En el seu equip destaca la presència del terrassenc Manel Casas, expresident de la secció de bàsquet de l’Sferic.

Els pilars de les eleccions

A banda d’elements modernitzadors i de canvi, a nivell de realitat diària de clubs s’està parlant principalment d’alleugerir costos als clubs (sobretot a través de les mutualitats esportives), el marc de contractació dels tècnics relacionats amb els clubs, a més de l’alleugeriment de càrregues burocràtiques de moltes entitats, sovint, amb estructures organitzatives molt humils que fan molt difícil un dia a dia d’interacció administrativa.

Inscripcions obertes!

Basketvalles presenta

SEGUEIX-NOS A FACEBOOK

SEGUEIX-NOS A TWITTER

Anuncia’t a BasketValles

  • Anuncia't a BasketValles

BASKETVALLES a YouTube

  • Accedeix al nostre canal de vídeos

Seccions destacades

  • Vols recordar el millor 3x3 d'aquest Nadal?
  • Cine baloncestístico de primera
  • Basketball & Rock and Roll!

El millor bàsquet de formació de l’estat

Archivos