Tag Archive | "ce sabadell"

85è aniversari del bàsquet a Sabadell, per Quim Domènech


 

Imatge del primer partit de la història de Sabadell entre el Gràcia i el Martinenc

Sabadell celebrarà el proper 9 de maig d’aquest any, els 85 anys del primer partit disputat a la ciutat entre un equip de Sabadell,  el Centre d’Esports  i el  CD Europa, partit que es va celebrar el 9 de maig de l’any 1927 i que va acabar amb victòria de l’Europa pel resultat de 10-4. Aquest partit va ser el preliminar d’un partit de futbol disputat entre els mateixos equips. Amb anterioritat a aquest partit, es va disputar per la Festa Major el dia 1 d’agost  de l’any 1926 un partit d’exhibició a càrrec de la Federació Catalana, el que realment va ser el primer partit que es va disputar a Sabadell, entre equips de fora de la ciutat, el Gràcia FC i el Martinenc FC, ja que encara no hi havia cap equip sabadellenc de basquetbol. Aquest partit d’exhibició es va disputar al camp de fútbol de l’Atlètic i segons la premsa de l’època que deia que havia agradat molt a la concurrència i resultà certament un joc entretingut i agradable i a més el Diari La veu de Sabadell ho va considerar tot un èxit. El partit el va guanyar el Gràcia per 8-4, com podeu comprovar els resultat no tenen res a veure amb els moments actuals.

Va transcórrer un any fins que el basquetbol no va arrelar a Sabadell i va ser gràcies a  tres joves sabadellencs Abril, Mir i Busquets que es van plantejar formar el primer equip de basquetbol de la ciutat. Van fer gestions per tal de trobar suport, van parlar amb el Sr. Germà, aleshores President del Centre d’Esports Sabadell de Fútbol, a qui van exposar la idea de crear la secció de basquetbol dintre de la mateixa entitat, qüestió que el mateix Germà va exposar a la resta de la Junta per poder aprovar-la. Van rebre la confirmació a la seva proposta i tot seguit Mir, Abril i Busquets es van posar en marxa per buscar joves que volguessin participar en aquest projecte al qual es van incorporar Joan Mir (germà), Garcia, Girbau i Petit. Més endavant es va incorporar Barrachina.

El primer equip de la història va ser el CE Sabadell, equipat amb les samarretes de l'equip de futbol

El Centre d’Esports els va deixar unes samarretes que havia fet servir l’equip de futbol i que eren de ratlles blaves i blanques  amb una gran franja blava davant del pit. Aquesta va ser la primera samarreta d’un equip de basquetbol de Sabadell i també la del primer partit que es va jugar com hem dit el 9 de Maig del 1927. El Diari Sabadell del 5 de maig de 1927 ens anuncià el primer partit d’aquesta secció de basquetbol del Centre d’Esports. El proper dia 9 (deia el diari) es celebrarà la inauguració oficial de la secció de basquetbol creada per el Centre d’Esports. Sabem que el partit de presentació serà contra el CD Europa, equip que compta entre els seus components amb jugadors internacionals. Els nostres, desitjosos d’oferir al públic sabadellenc una bella exhibició d’aquest esport, han emprés un intens entrenament que ja fa preveure  l’aferrissada lluita pel triomf el dia 9. La crònica del partit va dir dels debutants, l’equip local ens feu una  falaguera impressió i creiem que amb mes entrenament serà mes endavant un contrincant de primer ordre. Els mateixos jugadors, Roure, Girbau, Mir I, Mir II, Garcia I, Garcia II, Abril i Busquets, varen tornar a jugar un altre partit contra el US  Sants i finalment quedaren inscrits en el Campionat de Catalunya que es va jugar entre el març i juliol de l’any 1928. A partir d’aquí el mes de desembre del mateix any 1928 es fundà un altre equip, el Juventus Atlètic Club, mes conegut com a Juventus  i amb el camp de joc al carrer Alfons XIII.

Aquest va ser el primer equip femení de la història del bàsquet sabadellenc

El Diari Sabadell del 13 de desembre ens parla del primer partit del Juventus en el Campionat de Catalunya, el contrincant fou la Penya Esportiva Guimerà de Barcelona, el resultat fou de 21-1 a favor del Juventus. A recordar que aquest equip va quedar campió de Catalunya i va disputar el I Campionat d’Espanya (que ja vam analitzar en un article anterior). També el Diari Sabadell del 27 de juny de l’any 1930, ens recorda que el dia de Sant Joan va tenir lloc el primer partit de basquetbol femení a la nostra ciutat. El partit fou entre dos equips barcelonins,el Patrie SP. I el CD. Europa. Es feu en el Camp del Juventus i acabà amb el resultat de 10-6.

I des d’aquests inicis va continuar l’historia del bàsquet sabadellenc.

Q. Domènech

Posted in EventosComentarios desactivados


Inscripcions obertes!

Basketvalles presenta

SEGUEIX-NOS A FACEBOOK

SEGUEIX-NOS A TWITTER

Anuncia’t a BasketValles

  • Anuncia't a BasketValles

BASKETVALLES a YouTube

  • Accedeix al nostre canal de vídeos

Seccions destacades

  • Vols recordar el millor 3x3 d'aquest Nadal?
  • Cine baloncestístico de primera
  • Basketball & Rock and Roll!

El millor bàsquet de formació de l’estat

Archivos