Tag Archive | "història bàsquet sabadell"

Quim Domènech presenta el llibre sobre “El millor bàsquet de Sabadell”


 

Quim Domènech torna a la càrrega i ho fa amb un llibre que repassa el millor bàsquet fet mai a la ciutat de Sabadell. De fet, aquest nou exemplar anomenat “Històries del millor bàsquet fet a Sabadell” exemplifica l’esperit i voluntat d’aquest llibre que repassa, en forma d’anècdotes i curiositats, els tres millors equips del bàsquet sabadellenc fins al moment: l’Orillo Verde als anys 50 i 60 -desaparegut tristament-, el Caixa Sabadell als anys 80 -denominació de la secció de bàsquet del CN Sabadell entre el 83 i 88 que va assolir l’ascens a 1a ‘B’- i la Unió Bàsquet Sabadell -també desapareguda després de 20 anys d’existència-.

Domènech, amb una forta relació personal amb aquests tres casos des de diferents vessants -delegat, jugador o directiu- dóna la visió dels tres projectes massa sovint oblidats i posarà en escena la presentació d’aquest important testimoni el dimecres 24 de setembre a les 19.00 a la Biblioteca Vapor Badia (c/Tres Creus) de Sabadell amb la presència de personalitats vinculades amb la història del bàsquet sabadellenc. De fet, alguns passatges del llibre tenen forta vinculació amb aquesta web ja que han estat escrits per Domènech i publicats en primer lloc a la nostra pàgina, fet del que ens sentim molt orgullosos.

 

Posted in Destacado, Eventos, PersonajesComentarios desactivados

10 anys del llegendari ascens a LEB-2 de la Unió Bàsquet Sabadell, per Quim Domènech


 

Jugadors de l'Unió Bàsquet Sabadell amb aficionats desplaçats fins a Montilla

El dia 24 d’aquest mes de maig ,  després de la victòria davant del Real Madrid l’equip de bàsquet de Sant Nicolau assolia  l’ascens a la categoria LEB-Plata, tercera categoria del bàsquet espanyol.

Justament un dia 29 de maig cinc dies mes tard  l’any 2004, dons d’axó fa deu anys i a la mateixa hora la Unió Bàsquet Sabadell també assolia en unes Fases Finals celebrades a Montilla (Còrdova) l’ascens a la LEB-2 que era la mateixa categoria  que ara ha assolit el Sant Nicolau i que es diu LEB-Plata.

Va ésser la Fase Final de la Unió Bàsquet Sabadell una final amb vuit equips: Sedesa Llíria (Ctat. Valenciana), Real Canoe (Madrid), Deportes Cimans (Galícia), CB Hormiexsa Don Benito (Extremadura), els catalans Ferrer CB Vic, CB L’Hospitalet i UB Sabadell, i l’amfitrió el Temaser Montilla d’aquesta mateixa localitat.

En la prèvia i vistos els resultats de les diferents  competicions eren clarament favorits com es va demostrar en la final els equips de l’Hospitalet assolint  el primer lloc  i per tant Campió d’Espanya de la Lliga EBA, mentre que la Unió quedava en una segona posició per tant sots-campió d’Espanya  EBA. Dit així i a cop de vista pot semblar que la cosa va ser fàcil, i la veritat és que realment va costar suor i llàgrimes aconseguir-ho.

En el primer partit la Unió es va enfrontar al Sedesa Lliria al que va guanyar per 85-71, en un partit molt difícil amb “ tangana “ inclosa en l’últim quart. Sempre va anar per davant del marcador la Unió però sense poder marxar definitivament fins al  final del partit. El partit va tenir conseqüències amb les lesions de Ciriac Moreno (lesió turmell ) i Galán (lesió a l’espatlla). Lesions importants tenint en compte que l’endemà es tenia que jugar una semifinal amb el Cimans de A Corunya. A l’inici del partit es va fer un minut de silenci en memòria del delegat de la Unió Jordi Capdevila mort de manera repentina.

L'agònica victòria sobre el Cimans corunyès va ser decisiva per ascendir a LEB-2

Les coses no pintaven gaire bé  pel partit següent i definitiu per l’ascens amb dos lesionats, tot el partit va ser un “ toma y daca “ i un intercanvi de cistelles, primer quart i un 18-17 en el marcador. Segon quart i el Cimans que pren avantatge en el marcador de sis punts 32-38, però tres triples de la Unió els permet arribar al descans amb un punt a sobre 41-40. En el primer quart de la segona part el jugador del Cimans Esteban Gómez ( 29 punts ) que va ser un malson ja que la seva aportació va ser bàsica per remuntar un 50-42 favorable que va pesar a un 52-54 pel Cimans al final del tercer quart.

No cal dir que es presentava un final de partit d’allò més emocionant, a falta d’un minut 67-66 dos tirs lliures de Casals col·locava el marcador en tres punts per sobre 69-66 quatre tirs lliures per banda a falta de 20 segons va deixar el resultat definitiu en 73-71.

Amb aquesta victòria la Unió Bàsquet Sabadell aconseguia l’ascens a la LEB-Plata a falta del partit final contra l’Hospitalet sense cap transcendència. Una final en que la Unió molt mermada físicament, l’entrenador Xema Solsona va donar entrada als jugadors que menys minuts havien jugat. Final del partit  73-89 per l’Hospitalet.

L’objectiu s’havia aconseguit l’ascens de categoria.

Quim Domènech

Posted in Competiciones masculinas, Destacado, Liga EBA MComentarios desactivados

25 anys de la desaparició del Caixa Sabadell, un projecte per competir a l’èlit del bàsquet i que va crear afició a Sabadell


 

Una nova entrega de l’història del bàsquet de Sabadell. Es compleixen 25 anys del fenòmen CAIXA SABADELL, i Quim Domènech explica la desaparició d’aquest equip de bàsquet. Ens acosta la història d’un dels històrics del bàsquet de Sabadell, el CN Sabadell, que juntament amb Caixa Sabadell van formar un ambiciós projecte que tenia com a destí l’èlit del bàsquet nacional. A continuació, com es va gestar aquest projecte, el seu camí i els motius del seu final.

 

25 anys de la desaparició de l’equip de bàsquet CAIXA SABADELL

Era un 5 de juliol de l’any 1988, quan en Carles Ibars President del CN. Sabadell anunciava per mitja del Diari Sabadell, la desaparició del equip de bàsquet CAIXA SABADELL després de l’ ascens de l’equip a la Primera Divisió “B”.

Farem una mica d’història del que va ser l’equip CAIXA SABADELL i els motius de la seva desaparició:

El Sr. Ibars (President CN Sabadell) i el Sr. P. Riera (Director marketing Caixa Sabadell) i el Sr Ll. Cortés (Director Tècnic CNS), signant contracte

Un cop finalitzada la temporada 1983-84, en què la secció de bàsquet del CN. Sabadell perd la categoria de Primera Catalana en la que estava i baixa a Segona Catalana, el President del Club Natació, el Sr. Ibars, rep la proposta de Caixa Sabadell per mitjà del Sr. Monguió, conjuntament amb el Sr. Josep Lluis Cortés, ajudant del seleccionador nacional de bàsquet Sr. Antonio Díaz Miguel (ambdós havien jugat junts al Joventut de Badalona la temporada 1962-63), d’sponsoritzar la secció de bàsquet del CN Sabadell amb el nom de CAIXA SABADELL.

Després d’estudiar la proposta i veient el gran interès de la mateixa, el Sr. Ibars l’accepta, passant a signar el contracte. Un contracte que es signa el 8 de setembre de 1984 i d’una duració de 12 anys durant els quals Caixa de Sabadell serà l’espònsor i l’equip del CN Sabadell passarà a ser denominat CAIXA SABADELL. S’assigna un pressupost de 4 milions de pessetes per temporada. En Lluis Cortés passa a ser Director Tècnic, mentre que F. Cabeza continua com entrenador de l’equip.

La primera temporada 1984-85, es fitxa a Eddy Vidal (actual “speaker” de l’Eurolliga), un jugador de 2’03 m. procedent del Manresa, que passa a potenciar la plantilla ja existent, per tal de retornar l’equip a Primera Catalana, objectiu que s’aconsegueix en una temporada.

La temporada 1985-86, es reforça l’equip amb l’ incorporació de Xavi Rodri, Josep Mª Coromines, Antoni Pérez, Tomàs Bordas i César Galcerán, jugador de 24 anys i 1’98 m. d’alçada procedent de l’Espanyol de Primera “B”. Nou ascens a la Segona Divisió Nacional.

S’havia aconseguit una gran eufòria amb tots els afeccionats al bàsquet de Sabadell, dos ascensos seguits feien preveure la consolidació del bàsquet a la nostra ciutat, després de la desfeta protagonitzada per un altre gran espònsor com va ser l’Orillo-Verde, que després de una gran campanya a la Lliga Nacional i ser un del Clubs més grans a nivell Nacional va abandonar l’sponsorització del bàsquet sabadellenc i va desaparèixer.

Abans d’iniciar-se la temporada 1986-87, els dirigents de CAIXA SABADELL per ordre d’en Pere Riera, Director de Marketing, va proposar d’aconseguir de manera més “directe” l’ascens a la categoria de Primera Divisió Nacional “B”. Mans a l’obra i visita al President del Pineda, equip que estava a Primera Divisió i que es rumorejava que no podia mantenir la categoria. S’arriba a un acord ( que va ser pagar al Club Pineda la propaganda estàtica que tenia al Pavelló, 500.000 pessetes) després de trobar la solució per l’ascens tal hi com volien els dirigents de Caixa de Sabadell, pero en Lluis Cortés va dir que no o creia convenient .

Més reforços dons per la temporada 1986-87 amb Figueres, Lomas i Nin. Temporada molt difícil, amb canvis en la direcció de l’entitat d’estalvis es cessa a l’entrenador. F. Cabeza y al Director Tècnic, Lluis Cortés, mentre que l’entitat Caixa Sabadell ja havia destituït al seu director Sr. Monguió, el principal responsable del projecte. Es fitxa a l’entrenador Miguel López Abril “Miguelito” en substitució de F. Cabeza, però aquesta temporada no s’assoleix l’ascens.

Plantilla CAIXA SABADELL desprès de quedar Campió d’Espanya a la Fase Final a Cádiz i signar l'ascens. Temporada 1987-88. D'empeus: D. Junyent (delegat ), Llorens, J. Martín (2n entr.), Miguelito López Abril (entr.), JC Cordón, Muñoz, Antón, Lete, Lluís Masó (President); de genolls: P. Prat (Prep. Físic), Gallardo, Rodri, Dioni, Xavi Fernández, Sanjuan, Planelles i Alocén

Temporada 1987-88, renovació total altre vegada de la plantilla a cop de talonari per tal d’assolir l’ascens a la Primera Nacional “B” varen fitxar a tot lo bo i millor de la categoria i varen conformar un equip per guanyar sense baixar de l’autocar (com diria Helenio Herrera). Entre ells un jove Xavi Fernández, que acabaria jugant diverses temporades amb el Barça a l’ACB, o Juan Carlos Cordón, fins fa poques temporades encara en actiu jugant amb l’Sferic i el Sant Quirze a 1a i 2a Catalana. Com no i d’acord amb la frase d’Helenio Herrera, es queda campió de grup i s’opta a disputar la Fase Final d’ascens a la ciutat de Cádiz.

En aquest moment, sorgiren les primeres discrepàncies amb Caixa Sabadell (el nou director no veia amb bons ulls el contracte s’sponsor del bàsquet) i no va voler aportar diners pel desplaçament de la Fase Final. La Junta del CN. Sabadell va haver de buscar nous col•laboradors, aconseguint els de Logic-Control i Torres Prades, col•laboradors que feren possible el desplaçament i la disputa de les Fases Finals a Cádiz, Fases Finals que sense cap problema varen guanyar i fer possible aconseguir l’ascens a Primera Divisió “B”.

A partir d’aquí es quan comencen els problemes importants per continuar l’sponsorització, problemes amb l’entitat patrocinadora Caixa de Sabadell i el CN. Sabadell pel pressupost de la temporada ja finalitzada: discussions per la despesa feta i no prevista en els fitxatges, varen provocar que el contracte en el que Caixa de Sabadell es va comprometre l’any 1984 per 12 anys no tingués continuïtat i l’entitat d’estalvis es va desvincular de la secció de bàsquet del Club (a canvi de pagar les despeses d’aquesta temporada, crec que eren 18 milions de pessetes) i el CN. Sabadell va renunciar a la resta del contracte. Imagineu lo que va costar aquest ascens, entre fitxatges i lo que es pitjor el cessament del espònsor Caixa de Sabadell quan encara quedaven 8 anys de contracte (cal recordar que tenien l’ascens a canvi de 500.000 pessetes per assolir la plaça del Pineda).

Això va ésser un altre desengany a la afecció al bàsquet sabadellenc desprès de la de l’Orillo-Verde.

I aquí o deixem encara que hi hauria molt mes a escriure d’aquesta desvinculació.

Quim Domènech

Posted in Categorías inferiores, Eventos, Jugadores/asComentarios desactivados

Es compleixen 10 anys dels Campionats d’Espanya júnior acollits a Sabadell, per Quim Domènech


 

Quim Domènech ens trona a regalar un viatge en el temps fins a l’any 2.003, ara tot just fa 10 anys, quan a la ciutat de Sabadell es van desenvolupar un seguit d’actes per commemorar el 75è aniversari de l’arribada del bàsquet a la ciutat de la ceba. Amb aquest article sobe els Campionats d’Espanya júnior, el darrer de la seva sèrie sobre els actes del 75è aniversari, ens torna a apropar a la història del bàsquet sabadellenc.

Juan Carlos 'La Bomba' Navarro va apropar-se a veure les futures estrelles que es van aglutinar a Sabadell

Un dels actes mes importants que es varen celebrar amb motiu dels 75 anys de bàsquet a Sabadell foren els Campionats d’Espanya en les categories junior tant masculina com femenina, que es varen celebrar el masculí al Pavelló Municipal de Sol i Padris mentre que el femení  va tenir lloc al Pavelló de Can Balsach, però ambdues Finals es celebraren al Pavelló Municipal de Sol i Padris.

Els dies de  competició foren del dia 21 al 25 de maig de l’any 2003,  ara fa deu anys. En ambdós campionats hi participaren els vuit millors equips d’Espanya  classificats en una fase prèvia. Per part masculina i participaren Estudiantes de Madrid, Caja San Fernando de Sevilla, Fòrum Valladolid, Joventut de Badalona, Unió Manresana, Ciudad de Huelva, Covadonga de Avilés i Stadium Casablanca de Zaragoza.

Pel que fa referència als equips femenins foren els següents, Ros Casares de Valencia, Leon , Lima Horta de Barcelona, Cornellà, Majadahonda de Madrid, Guindos de Málaga, Ciudad de Burgos i Universitat B. Barcelona.

Rudy Fernández, amb la samarreta de la Penya, va ser una de les estrelles del Campionat

En las fases prèvies es varen registrar les sorpreses de la no classificació del Real Madrid que va quedar en tercer lloc en la Conferència Centre i el FC. Barcelona que va renunciar per poder jugar el Torneig Junior de l’Eurolliga que era un esdeveniment pioner en aquell moment.

Els vuit equips es varen dividir en dos grups de quatre, que s’enfrontaren en forma de lligueta i els dos primers de cada grup passaven a disputar les semifinals. Per tant entre els dies 21 i 23 foren les jornades prèvies i els dies 24 i 25 semifinals i finals. En total es jugaren 36 partits,18 en cadascuna de les categories.

Els grups en el quadre masculí quedaren de la següent manera Grup. A , Estudiantes, Ciudad  de Huelva, Covadonga de Avilés i Stadium Casablanca. El Grup B. Caja San Fernando, Fòrum Valladolid, Joventut de Badalona i Unió Manresana. I els del quadre femení Grup A, Ros Casares, Lima Horta, Leon i Cornellà. El Grup B. Majadahonda, Guindos de Málaga, Ciudad de Burgos i Universitat Barcelona.

El Valladolid era el vigent campió de la competició. El jugadors catalans amb mes projecció del moment eren en Rudy Fernández ( actualment en el R. Madrid ), l’aler Miquel Feliu (actualment al Lleida ), i en Marc Solà  ( esta jugant amb un equip estranger ). Per part de la resta d’equips a destacar el base Rodrigo San Miguel del Stadium (ara al València), Carlos Suárez, aleshores jugador del Estudiantes ( actualment al R. Madrid ).Les jugadores catalanes més destacades eren la base Silvia Domínguez,  l’aler Anna Cruz, (totes dues internacionals absolutes i que jugaven aleshores al Universitat), Núria Vives i Alba Fernández ( Cornellà ), o l’aler Laura López (Lima Horta) eren algunes de les estrelles d’un Campionat molt obert sense un clar favorit.

El Caja San Fernando de Sevilla va ser el sorprenent campió a Sabadell

Caja San Fernando, Estudiantes, Stadium Casablanca i U. Manresana, foren els equips que es varen clasificar per disputar la semifinal masculina, la sorpresa va estar en la eliminació del Joventut de Badalona de Rudy Fernández. Per la part femenina es varen classificar, Leon, Guindos Màlaga, UB. Barcelona i Ros Casares.

En semis masculines els resultats van ser Caja San Fernando 76 – Stadium Casablanca 66 i Estudiantes 75 i Unió Manresana 60. Per tant es classificaven per la Final Caja San Fernando – Estudiantes. I en semis femení s’enfronten:  UB Barcelona 59 – Leon 57  i Guindos Màlaga 65 – Ros Casares 50.

Caja San Fernando de Sevilla va ser un just campió d’Espanya en categoria masculina, va guanyar en un partit molt igualat al Estudiantes que al descans dominava per un 40-29, peró en un segon temps molt disputat els sevillans van poder remuntar el marcador i adjudicar-se la victòria i el campionat amb especial protagonisme de l’aler Fulgencio Casanova que mai arribaria al nivell que va exhibir en aquell torneig. Pel que fa a la categoria femenina l’equip favorit en els pronòstics el UB. Barcelona va haver de suar ja que fins a l’últim quart no va pogué sentenciar al Guindos malagueny que l’hi va posar  les coses molt difícils, per tant UB Barcelona patint s’emporta la victòria i el campionat.

L'Universitat de Barcelona amb jugadores com Domínguez, Cruz, Fàbrega o Eñeso va fer valer els pronòstics

En fi uns grans Campionats d’Espanya i una excel·lent organització per part de la Associació de Clubs de Bàsquet de Sabadell, com així varen reconèixer  les diferents personalitats  del bàsquet que varen venir com espectadors, com per exemple “ Chichi “ Creus, el aleshores seleccionador nacional Moncho López, Moncho Monsalve i també el jugador del Barcelona Juan Carlos Navarro , entre d’altres. Paral·lelament als Campionats també varen tenir lloc dos clínics tècnics, per dos dels millors entrenadors europeus com son Aíto Garcia Reneses i Sergio Scariolo.  Aquests clínics i els Campionats d’Espanya tancaven els actes de celebració dels 75 anys de Basquet a Sabadell que varen començar al maig de l’any 2002, amb un èxit total i un reconeixement a la Associació de Clubs de Bàsquet de Sabadell per la feina ben feta.

El partit dels Harlem Globetrotters. El partit més llarg de la història. Campionats d’Espanya masculí i femení. I un llibre dels 75 anys de bàsquet a Sabadell. Foren els actes celebrats amb total èxit, en els que hi participaren tots els Clubs de la nostra ciutat.

Q. Domènech

 

 

Posted in Categorías inferiores, EventosComentarios desactivados

Es compleixen 10 anys del dia que la Unió Bàsquet Sabadell va tocar el cel


 

Quim Domènech ens torna a dur en un salt en el temps a l’any 2.003, tot just fa una dècada, quan la desapareguda Unió Bàsquet Sabadell va assolir el títol de campiona de la Lliga Catalana EBA vencent una antològica final al potent Finques Olesa a domicili. En les següents línies podreu tornar a fer un tastet de la història del bàsquet sabadellenc.

L'escorta David Rodríguez llençant en el decurs de la gran final

Era un 1 de maig de l’any 2003 quan la UB Sabadell es va proclamar campió de la XXI edició de la Lliga Catalana EBA, després de derrotar el Finques Olesa per 91-100 en la final disputada al Poliesportiu Salvador Boada d’Olesa de Montserrat.

Es classificaren quatre equips per disputar aquesta Final a 4, el CB Navàs, el Valentine Montcada, Finques Olesa i UB Sabadell. Les semifinals es varen jugar el dia 30 d’abril entre l’Olesa que va guanyar al Navàs per 87-82 i l’UB Sabadell que va guanyar al Montcada en el derbi vallesà per 77-75, realment foren uns partits molt disputats com els resultats indiquen.

I el dia 1 de maig es va disputar la gran final entre l’Olesa i la UB. Sabadell, a tenir en compte que l’Olesa jugava a camp propi i amb la seva afició que va omplir a vessar el pavelló i això era un handicap pel Sabadell però el van saber superar guanyant aquesta final en un partit realment emocionant pel resultat de 91-100. Era el primer títol que aconseguia la Unió Bàsquet Sabadell equip creat la temporada 1990-91, fruit de que l’equip de l’Escola Pia havia aconseguit la categoria de la Segona Divisió i al no poder  assolir-la per qüestions econòmiques es va crear la UB Sabadell.

El partit va ser una autèntica final per la igualtat del partit. Els primers minuts van prendre avantatge els locals per més de deu punts però els homes d’Agustí Forné, entrenador d’aquell equip, també molt ficats en el partit varen arribar al primer quart després d’una gran reacció amb empat a 21. A partir d’aquest moment el partit va ser un continu d’alternances al marcador, fins arribar al minut final del partit amb empat a 90, un últim minut en que es va decidir la sort del partit. Un parcial de 1 a 10 per part de la Unió Bàsquet Sabadell va truncar totes les esperances de l’Olesa i va donar el primer títol a la Unió pel resultat de 91-100. Els parcials foren 21-21,  44-48  al descans, 75-72 i 91-100 final.

El pivot del Olesa Edu Riu va ser el MVP, de la Final amb 29 punts, 9 rebots,  i 10 faltes rebudes per 41 de valoració. Els anotadors de Unió Bàsquet Sabadell van ser Xavi Castillo (18), Ciriac Moreno (3), Oriol Foz (4), David Rodríguez (7), Jordi Masjoan, David Berbois 11, David Martínez 18, Sergio Galán 19, Ricard Gómez 18 y David Muñoz 2 en un equip en que els pívots Esteve Amat i Xavi Revilla estaven lesionats.

La crònica local del Diari Sabadell deia que havia estat un magnífic triomf davant de l’Olesa que deixava obert un dubte: L’’equip va realitzar una esplèndida exhibició de fortalesa física i psíquica en el Pavelló Salvador Boada i per això no s’entenia els daltabaixos que l’equip tenia en la lliga regular.

La UB Sabadell va celebrar el seu primer títol oferint-lo a la afició el següent partit de Lliga EBA  contra el líder Prat el dissabte 3 de maig al Pavelló de Can Balsach. Partit que va guanyar la UB. Sabadell amb un altre gran partit per 103-83.

A més es dona la coincidència que aquest primer títol de la Lliga Catalana, es va aconseguir durant la celebració dels 75 anys de bàsquet a Sabadell.

L'equip de la UB Sabadell va aconseguir un èxit històric l'any 2.003, just una temporada abans d'assolir l'ascens a LEB Plata

Q. Domènech

Posted in Competiciones masculinas, Eventos, Liga EBA MComentarios desactivados

De Llobet a Junyent. Història dels internacionals sabadellencs


 

En una nova entrega de la història del bàsquet de la ciutat de Sabadell, Quim Domènech ens apropa als diferents internacionals nascuts a aquesta ciutat que han arribat a vestir la samarreta de la selecció espanyola absoluta, sense oblidar aquells que en van prendre part a les categories inferiors. Des del legendari Paco Llobet, màxim encistellador de la Lliga Nacional l’any 1.961 i retirat amb tan sols 22 anys tot i la seva qualitat, fins a Oriol Junyent, un jugador de classe que encara dona lliçons a les pistes de la Lliga Endesa.

Era un 18 de març de 1961, ara fa cinquanta dos anys quan Francisco (Paco) Llobet jugador de l’equip sabadellenc del Orillo Verde (any de la seva desaparició), va disputar el primer partit com a internacional amb l’equip absolut d’Espanya, va ser un partit amistós contra la selecció de Bèlgica. Era el primer jugador sabadellenc en arribar a ser internacional.

Oriol Junyent i Paco Llobet en una foto per la història: els dos únics internacionals absoluts sabadellencs

Paco Llobet nascut a Sabadell el 5 de desembre de 1940 s’incorpora  la temporada 1955-56 a l’equip infantil del Carol Sabadell, quedant subcampió de Catalunya. La temporada 1956-57 passa al juvenil -llavors ja era Orillo Verde-, quedant campió de Catalunya al guanyar a la final al Joventut de Badalona per 54-46, i en quarta posició al Campionat d’Espanya. Per cert que l’equip va obtenir un record d’anotació contra l’equip de l’ Uralita de Cerdanyola al que varen guanyar per un tanteig de 174-7, Paco Llobet va anotar 55 punts. Temporada 1957-58, per segona temporada consecutiva Campió de Catalunya juvenil i tercera posició al Campionat d’Espanya. I ja la temporada 1958-59 passa al primer equip a disputar la III Lliga Nacional juntament amb els Gumbau, Soro, Béquer… quedant en un meritori quart lloc. A la temporada 1959-60 tercer lloc a la IV Lliga i la temporada 1960-61, la de la seva consagració, queda sots campió de la V Lliga Nacional, és el màxim encistellador de la competició amb 450 punts (20,45) de mitjana per partit per davant de totes les figures consagrades del Madrid, Barcelona i Joventut .

Aquesta gran temporada li va suposar ser cridat per anar amb la selecció espanyola a disputar un partit contra la selecció de Bèlgica, que es va jugar a Barcelona i es va guanyar per  56-46. El segon partit també va ser contra la selecció belga a Madrid que també es va guanyar per  63-56. I el tercer i últim partit que va disputar com internacional va ser contra Argentina  partit disputat a Barcelona i que es va guanyar amb el resultat de  74-62, el 30 de maig del any 1962. Aquests varen ser uns partits amistosos dels preseleccionats pel Campionat Europeu de Belgrad. Però Paco Llobet estava fent la mili i no li van donar permís per desplaçar-se amb la selecció el que li va produir un gran disgust i a més sabent que un altre jugador de Madrid sí que li havien concedit. “Per mi anar a un Campionat d’Europa era el millor  que em podia passar, per tant la decepció va ser molt profunda tant, que vaig perdre la il·lusió i vaig decidir retirar-me”.

Decisió poc meditada pròpia d’ un jove de 22 anys que tenia en aquell moment, amb un gran futur per davant. “Al cap d’un temps em vaig empenedir perquè vaig pensar que podia haver progressat, però la decepció va reduir la meva moral a cero”.

Va ser la Lliga 1961-62 amb el Joventut de Badalona la darrera lliga que va jugar quedant sots campió per darrere del Reial Madrid per segon any consecutiu. Per qüestions laborals es va haver de desplaçar a Madrid durant dos anys, semblava que podia tornar…  “L’equip del Canoe em va demanar de fitxar per ells, però tan sols vaig jugar quatre partits. La decisió de deixar el bàsquet era definitiva.”

La mili havia tallat d’arrel una altra promesa per l’esport, com tantes n’hi van haver en aquells llunyans dies.

Aquesta és, a grans trets, la història del primer internacional de bàsquet sabadellenc. El segon i últim (de moment) jugador en arribar a ser internacional absolut és Oriol Junyent, jugador de la Lliga Endesa amb l’equip del Blusens Monbus Obradoiro que acaba de celebrar 400 partits a la màxima categoria. Nascut a Sabadell el dia 1 de juliol de 1976 va començar a jugar al Club Natació Sabadell, encara recordo el seu ingrés al Club, va ser amb motiu d’un campus del Caixa Sabadell i va venir amb la seva germana que també va jugar. Ell tenia al principi un problema de descoordinació que el metge del Club, en Gutiérrez actual metge de la selecció espanyola de handbol, li va solucionar. Era en el seu temps una de les millor promeses  de les categories inferiors, el que li va servir per integrar-se a l’estructura del FC. Barcelona en la temporada 1990-91. La temporada 1993-94 és internacional Medalla de Bronze al Mundial Júnior d’Atenes 95 juntament amb altres cracks de la seva generació com Rodrigo De La Fuente o Carlos Jiménez. El seu nombre d’internacionalitats a categories inferiors va ser de 41 (22 amb la selecció sots 23 i 19 amb la júnior). Amb el primer equip del FC Barcelona va guanyar tres Lligues, va ser campió de la Copa Korac  i sots campió de l’Eurolliga.

Als 21 anys va debutar amb la selecció espanyola el 21 de novembre de 1997 en un partit contra Anglaterra per preparar l’Europeu de França ´99 i en el que va anotar 12 punts. Ha estat 19 vegades internacional absolut, destacant la seva presència al Mundial d’Indianàpolis del 2002 en el que Espanya va assolir la cinquena plaça destacant la seva victòria sobre els Estats Units.

Junyent porta 17 temporades jugant a la ACB i la seva trajectòria ha estat, Barcelona, Granada, Lucentum, Estudiantes, Valladolid i ara amb el Blusens Monbus equip en el que és capità i un dels referents de l’afició galega. A mes ha estat a la LEB OR, amb el Fuenlabrada, Huelva, Cai Zaragoza i Obradoiro. Els millors números els va aconseguir amb el Granada , amb dobles dígits en punts i rebots, 9 premis com a millor jugador de la jornada i 4 com a millor jugador del mes. Destacar a més que va tenir una greu lesió en el genoll esquerre de la que va ser intervingut la temporada passada.

Ens podríem allargar molt més en detallar la trajectòria de l’Oriol però crec que  els afeccionats ja la coneixen prou bé.

Recordar que dos jugadors sabadellencs s’han quedat a les portes de la internacionalitat absoluta van ser Julià i Quique Moraga que van jugar a la selecció Catalana -i amb la selecció sots 22 i Promeses en el cas del darrer-. També tenim a Cesc Cabeza i Marc Sobrepera que han estat internacionals en categoria júnior (medalla d’or ambdós, el primer al Mundial del 99 a Lisboa amb els Gasol, Navarro i companyia, i el segon de l’Europeu de Saragossa del 2.004 amb Sergio Rodríguez i Suárez com a grans protagonistes). Els darrers internacionals sabadellencs a categories inferiors han estat els germans Moix, amb l’Ignasi (medalla de bronze a l’Europeu U16 del 2.011) i el Xavi (quart classificat al Mundial U17 del 2.012), com a integrants d’una llarga tradició que va estrenar Paco Llobet ja fa més de 50 anys.

Q. Domènech

Posted in Jugadores/asComentarios desactivados

Els actes del 75è aniversari del bàsquet a Sabadell deu anys més tard, per Quim Domènech


 

Es compleixen aquest 2.013 deu anys dels actes del 75è aniversari del bàsquet a Sabadell. Amb motiu d’aquest aniversari el Quim Domènech ens il·lustrarà sobre aquells dies -i d’altres que encara remeten més al passat- amb els seus texts.

Cartell promocional i espectacular imatge del Palau d'Esports gaudint amb els Globetrotters

En el darrer article d’opinió que vaig poder escriure (Dels 85 anys de bàsquet al derbi sabadellenc), vaig fer un comentari de la feina feta per la llavors recent creada Associació de Clubs de Bàsquet de Sabadell en els actes de celebració dels 75 anys de Bàsquet a Sabadell l’any 2.003, ara ja fa deu anys,  feina que  va ser excel·lent, com es pot comprovar a continuació amb una petita exposició dels actes que es varen portar a terme i que a més es important recordar per mantenir viva la memòria de la història recent del bàsquet de la ciutat.

E primer gran esdeveniment va ser l’actuació dels Harlem Globetrotters al Pavelló Municipal de Sol i Padris, (13 de maig del 2002) un Pavelló que va tenir la millor entrada de públic que ha tingut mai,  amb 3.500 persones  (2.200 a les graderies i  1.300 a la pista, un ple total tal hi com es pot comprovar a la foto). El públic era conscient de que anava a veure un gran espectacle com són els legendaris Globetrotters que no van decebre gens al públic assistent, més aviat  al contrari. Aquest espectacle va ser la primera prova de foc per unes persones que formaven la ACBS i que  pertanyien o representaven a tots els Clubs de Bàsquet de Sabadell i que a més no tenien cap experiència en organitzar aquests esdeveniments però que se’n varen sortir amb una nota excel·lent doncs tot va anar perfecte. A tenir en compte que l’espectacle tenia un cost de 8 milions de pessetes i era tot un risc, però al final inclús es va obtenir un petit benefici. Com a mostra podeu llegir aquest article publicat al diari nacional ABC.

Era l’any 2.002 i, per celebrar els 75 anys de l’establiment del bàsquet a la ciutat de Sabadell es va constituir l’Associació de Clubs de Bàsquet de Sabadell, una entitat que aplegava les diverses institucions que promovien el bàsquet a la localitat i que va ser el motor principal dels diferents actes que es van dur a terme durant aquells mesos. Els integrants d’aquesta ACBS van ser la Unió Bàsquet Sabadell, la lliga de lleure La Balles, l’APB femení, el CE Sant Nicolau, el CN Sabadell, el Creu Alta Sabadell, el CE Escola Pia i vàries persones independents vinculades al món de la cistella.

Cartell de l'esdeveniment ('Anem de rècord') i fotografia en el moment de finalitzar el partit amb el resultat de 3.176 a 3.146

Així començaven els actes de celebració de 75 anys de bàsquet a Sabadell i continuaven amb un altre repte, fer el partit més llarg de la història: 50 hores sense interrupció jugant a bàsquet. El rècord es va aconseguir els dies 3, 4 i 5 de gener de 2003 ara fa deu anys a la pista de l’escola Sant Nicolau i el resultat final va ser de 3176 – 3136. Van participar més de 800 jugadors i jugadores de totes les edats i  el moment culminant fou a les dues de la matinada del diumenge dia 5 que és quan es va batre l’anterior registre, les 40 hores que el SESE barceloní havia establert uns mesos abans.

Un altre repte s’havia aconseguit. Demostració de que “junts”es podien fer les coses ben fetes. Tots els participants varen rebre un diploma acreditatiu de la seva participació.

Quedava l’esdeveniment  més important. Ni més ni menys que el Campionat d’Espanya Junior tant masculí com femení, a celebrar el masculí al Pavelló d’Esports i el femení a Can Balsach. L’opinió d’aquest Campionat la deixarem per mes endavant ja que va ser tant important que mereix un article per ell sol. A tenir en compte que hi varen participar, entre d’altres, en Rudy Fernández i Carlos Suárez jugadors actualment del Real Madrid.

Q. Domènech

Altres articles d’en Quim Domènech sobre la història del bàsquet de Sabadell

Posted in EventosComentarios desactivados

Opinió: Dels 85 anys de bàsquet al derbi sabadellenc, per Quim Domènech


 

És, com sempre, un honor que el Quim Domènech, cronista i historiador per excel·lència del bàsquet de la ciutat de Sabadell, ens regali un dels seus articles que, com sempre, tenen una mirada posada en la trajectòria vital del nostre esport i que es pot extrapol·lar a altres poblacions amb problemes i dinàmiques molt similars. En aquesta ocasió la pregunta és clara. Pot Sabadell convertir-se en la millor ciutat de bàsquet de Catalunya?

Ramírez y López, referents de Sabadell Bàsquet Natació-E.Pia i Sant Nicolau respectivament

L’any passat es varen complir 85 anys des que es va jugar el primer partit de bàsquet a Sabadell (1927-2012 ). Són molts anys de bàsquet amb molts encerts i desencerts -més dels segons que dels primers- i continuem després de tants anys pel mateix camí sense que sapiguem rectificar els errors comesos.

Després del derbi viscut el dia 27 de gener, amb un gran ambient de bàsquet que feia temps que no gaudíem, em vaig donar compte del fàcil que seria pel bàsquet sabadellenc si tothom es deixés d’egos i únicament penséssin en el millor pel bàsquet de la nostra ciutat i tots anéssim a la una. Podríem aprofitar aquests moments tan bons que estem passant perf er de Sabadell la millor ciutat de basquetbol de Catalunya. Sé que direu que s’ha provat molts cops d’unir els clubs i que no ha estat possible. És veritat però potser ha arribat el moment, mai és tard i crec que ara es un moment òptim per intentar-ho.

Mirant el global dels equips que tenim i sense ser massa optimista podríem tenir un equip sènior a LEB, un sènior femení a les primeres categories i tots els equips de base a Preferent. Crec que això és possible. Hem de confiar en nosaltres i en tots els Clubs de Sabadell per portar-ho a terme i no en espònsors (que ja sabem com acaba) i crear una massa de socis, afeccionats i institucions que donin suport al nou Club de bàsquet de la ciutat.

No podem tornar al que va ser l’Orillo-Verde ( 1956-1961 ) que va marcarel bàsquet sabadellenc, sots campió de la Lliga Nacional i que precisament l’any que va desaparèixer tenia en el equip sènior cinc jugadors sabadellencs. L’empresa que finançava l’equip va anar malament i es va acabar el bàsquet. Després va venir Lindcolor (1972-1974) un espònsor que va tenir el CN Sabadell, que va estar a punt de pujar a Primera Nacional però que va durar dos anys i també va plegar. Caixa Sabadell (1984-1988) un altre espònsor del CN Sabadell que tenia un contracte de dotze anys, però que únicament en va durar quatre (Les causes son bastant conegudes i s’expliquen en el llibre 75 anys de bàsquet de Sabadell). Una pena perquè era una gran ocasió. Continuem amb la Unió Bàsquet Sabadell (1990-2009) que personalment per mi ha estat el millor que ha tingut el bàsquet de Sabadell, amb 19 anys de molt bon bàsquet (el que mes a durat de moment ), on els afeccionats gaudien i omplien el Pavelló de Sol i Padris però que també va acabar com tots sabem. Aquesta Unió ja va néixer amb la finalitat d’aglutinar tots els Clubs de la nostra ciutat. L’any 2002 es funda la Associació de Clubs de Bàsquet també amb la mateixa finalitat: agrupar tots els Club de bàsquet de la ciutat. Tampoc va tenir èxit pel que fa a la unió de clubs, però sí que va ser un èxit total l’organització dels esdeveniments amb motiu del 75é aniversari del bàsquet a Sabadell el 2003 i a més es pot dir que el projecte Sabadell Bàsquet, va sorgir d’aquesta Associació l’any 2008  amb els equips a Preferent Cadet i Júnior.Va agafar el relleu de la Unió Bàsquet a la Lliga EBA el Sant Nicolau, (2009- ), lamentant que l’any passat es va desaprofitar l’ascens a la LEB que s’havia aconseguit a la pista. Una gran oportunitatperduda. I fa dos anys neix un altre equip sènior, Sabadell Bàsquet ( 2011- ) que al igual que Sant Nicolau competeix a la Lliga EBA, d’aquí el derbi que es va jugar la setmana passada.

Que fem dos equips de Sabadell competint a la mateixa categoria ? Perquè no es dona un cop de puny sobre la taula per part de tots els Clubs d’una punyetera vegada (perdonin l’expressió) i es posen d’acord i fem entre tots Sabadell la millor ciutat de basquetbol de Catalunya, que això és possible senyors. Directius, jugadors, coordinadors ….els tenim, a què esperem per portar-ho a terme? Crec que ara és el moment si ens deixem d’egoismes tots els que ens estimem el bàsquet.

Q. Domènech

Altres articles històrics de Quim Domènech:

Posted in Categorías inferiores, Competiciones masculinas, Eventos, Liga EBA M, PersonajesComentarios desactivados

85è aniversari del bàsquet a Sabadell, per Quim Domènech


 

Imatge del primer partit de la història de Sabadell entre el Gràcia i el Martinenc

Sabadell celebrarà el proper 9 de maig d’aquest any, els 85 anys del primer partit disputat a la ciutat entre un equip de Sabadell,  el Centre d’Esports  i el  CD Europa, partit que es va celebrar el 9 de maig de l’any 1927 i que va acabar amb victòria de l’Europa pel resultat de 10-4. Aquest partit va ser el preliminar d’un partit de futbol disputat entre els mateixos equips. Amb anterioritat a aquest partit, es va disputar per la Festa Major el dia 1 d’agost  de l’any 1926 un partit d’exhibició a càrrec de la Federació Catalana, el que realment va ser el primer partit que es va disputar a Sabadell, entre equips de fora de la ciutat, el Gràcia FC i el Martinenc FC, ja que encara no hi havia cap equip sabadellenc de basquetbol. Aquest partit d’exhibició es va disputar al camp de fútbol de l’Atlètic i segons la premsa de l’època que deia que havia agradat molt a la concurrència i resultà certament un joc entretingut i agradable i a més el Diari La veu de Sabadell ho va considerar tot un èxit. El partit el va guanyar el Gràcia per 8-4, com podeu comprovar els resultat no tenen res a veure amb els moments actuals.

Va transcórrer un any fins que el basquetbol no va arrelar a Sabadell i va ser gràcies a  tres joves sabadellencs Abril, Mir i Busquets que es van plantejar formar el primer equip de basquetbol de la ciutat. Van fer gestions per tal de trobar suport, van parlar amb el Sr. Germà, aleshores President del Centre d’Esports Sabadell de Fútbol, a qui van exposar la idea de crear la secció de basquetbol dintre de la mateixa entitat, qüestió que el mateix Germà va exposar a la resta de la Junta per poder aprovar-la. Van rebre la confirmació a la seva proposta i tot seguit Mir, Abril i Busquets es van posar en marxa per buscar joves que volguessin participar en aquest projecte al qual es van incorporar Joan Mir (germà), Garcia, Girbau i Petit. Més endavant es va incorporar Barrachina.

El primer equip de la història va ser el CE Sabadell, equipat amb les samarretes de l'equip de futbol

El Centre d’Esports els va deixar unes samarretes que havia fet servir l’equip de futbol i que eren de ratlles blaves i blanques  amb una gran franja blava davant del pit. Aquesta va ser la primera samarreta d’un equip de basquetbol de Sabadell i també la del primer partit que es va jugar com hem dit el 9 de Maig del 1927. El Diari Sabadell del 5 de maig de 1927 ens anuncià el primer partit d’aquesta secció de basquetbol del Centre d’Esports. El proper dia 9 (deia el diari) es celebrarà la inauguració oficial de la secció de basquetbol creada per el Centre d’Esports. Sabem que el partit de presentació serà contra el CD Europa, equip que compta entre els seus components amb jugadors internacionals. Els nostres, desitjosos d’oferir al públic sabadellenc una bella exhibició d’aquest esport, han emprés un intens entrenament que ja fa preveure  l’aferrissada lluita pel triomf el dia 9. La crònica del partit va dir dels debutants, l’equip local ens feu una  falaguera impressió i creiem que amb mes entrenament serà mes endavant un contrincant de primer ordre. Els mateixos jugadors, Roure, Girbau, Mir I, Mir II, Garcia I, Garcia II, Abril i Busquets, varen tornar a jugar un altre partit contra el US  Sants i finalment quedaren inscrits en el Campionat de Catalunya que es va jugar entre el març i juliol de l’any 1928. A partir d’aquí el mes de desembre del mateix any 1928 es fundà un altre equip, el Juventus Atlètic Club, mes conegut com a Juventus  i amb el camp de joc al carrer Alfons XIII.

Aquest va ser el primer equip femení de la història del bàsquet sabadellenc

El Diari Sabadell del 13 de desembre ens parla del primer partit del Juventus en el Campionat de Catalunya, el contrincant fou la Penya Esportiva Guimerà de Barcelona, el resultat fou de 21-1 a favor del Juventus. A recordar que aquest equip va quedar campió de Catalunya i va disputar el I Campionat d’Espanya (que ja vam analitzar en un article anterior). També el Diari Sabadell del 27 de juny de l’any 1930, ens recorda que el dia de Sant Joan va tenir lloc el primer partit de basquetbol femení a la nostra ciutat. El partit fou entre dos equips barcelonins,el Patrie SP. I el CD. Europa. Es feu en el Camp del Juventus i acabà amb el resultat de 10-6.

I des d’aquests inicis va continuar l’historia del bàsquet sabadellenc.

Q. Domènech

Posted in EventosComentarios desactivados

La ACB cumple 30 años pero ¿Y antes qué? La I Liga Nacional con dos equipos vallesanos


 

El 3 de marzo de 1.982 siete clubes de baloncesto de toda la geografía española fundaron, firmando un acta fundacional de cuarenta artículos, la Asociación de Clubes de Baloncesto (ACB), una organización profesional que en el plazo de un par de temporadas se hizo cargo de la Liga Nacional de Baloncesto regida por la Federación Española. Treinta años más tarde, es decir, hoy, la ACB se ha convertido en una de las ligas más potentes del continente llegando a ser aclamada como la segunda mejor competición del mundo por detrás de la NBA. Pero ¿Cuáles son los orígenes más primigenios de esta competición? La respuesta habría que buscarla en el año 1.957 cuando se fundó la Liga Nacional, auténtico embrión de la ACB que contó, además, con la presencia de dos equipos de nuestra comarca, el Orillo Verde de Sabadell y el Aismalibar de Montcada. Para conocer los entresijos de esta fundación nuestro cronista del baloncesto sabadellense, Quim Domènech, ha tenido a bien ilustrarnos con su estilo para trasladarnos a otros tiempos.

Los desplazamientos para jugar a Madrid se realizaban en avión. En la imagen la plantilla del Orillo Verde con su presidente Carol en el centro

Se están celebrando los 30 años de la Liga ACB de baloncesto, pero cabe decir, haciendo un repaso a la historia de nuestro deporte, que estos treinta años no hubieran sido posibles sin la persona del Sr. Raimundo Saporta, que en el año 1957 al frente de un grupo de personas como los presidentes de las federaciones Castellana y Catalana, Sr. José Alonso Montalbán y Sr. Ismael Almena, acompañados de los presidentes de los clubes Joventut de Badalona, Sr. Antonio Viñallonga, del Aismalibar de Montcada, Joaquín Sans y José Mª. Carol, presidente del Orillo Verde de Sabadell, personas que fueron las que apostaron para el inicio de la I Liga Nacional de Baloncesto apoyando la iniciativa del Sr. Raimundo Saporta principal artífice en la iniciativa de esta primera liga. Los primeros equipos que la iniciaron fueron el Real Madrid, FC. Barcelona, Joventut de Badalona, Estudiantes, Aismalibar y Orillo Verde. En ésta I Liga para economizar los gastos los equipos viajaban por parejas para poder ahorrar en los desplazamientos, así los equipos jugaban dos partidos en el fin de semana, uno el sábado y otro el domingo. Las parejas formadas eran Joventut – FC. Barcelona que se enfrentaban a Real Madrid y Estudiantes el sábado y el domingo, mientras que la otra pareja de equipos la formaban los dos conjuntos vallesanos, el Aismalibar y el Orillo Verde. Todos los partidos se jugaban en la misma pista cuando eran en Madrid, en el Frontón Fiesta Alegre y en Barcelona en el Palacio de Deportes de Montjuich. Todo ello fue posible gracias a las aficiones que renunciaron a ver sus partidos en casa teniendo que desplazarse a las capitales en beneficio de esta Liga ya que así resultaba más económica.

El Sr. Raimundo Saporta se hizo cargo de todos los gastos que comportaba el funcionamiento de ésta I Liga como los desplazamientos, arbitrajes y estancias en los hoteles además de pagar, en el caso de Barcelona, el alquiler del Palacio de Deportes de Montjuich y cediendo personalmente en el caso de Madrid el Frontón Fiesta Alegre. A cambio de ello Saporta se quedaba con todos los taquillajes de los partidos, aunque en caso de haber beneficios se repartían entre las federaciones y los equipos según clasificación.

Así pues, la I Liga Nacional de Baloncesto se inició el 31 de marzo de 1957 alzándose como vencedor el Real Madrid entrenado por el legendario técnico Ignacio Pinedo que se había retirado como jugador ese mismo año. En segundo lugar quedó el FC. Barcelona y en tercer lugar el equipo sabadellense del Orillo Verde. Esta iniciativa en forma de Liga Nacional fue un éxito total que sorprendió a la propia “empresa” tanto en lo deportivo como en lo económico ya que hubo beneficios: unas 40.055,65 pesetas que se repartieron entre las dos federaciones y los seis equipos como se ha mencionado anteriormente. Como dato curioso cabe destacar que al equipo sabadellense del Orillo Verde le correspondieron 5.447,05 pesetas (32,74€) como tercer clasificado de aquella primera edición, algo bastante irrisorio si lo comparamos con las cifras que se manejan en la actualidad.

En la siguiente temporada se jugaron los encuentros cada equipo en su pista y se amplió la presencia de conjuntos participantes que fueron 10 en lugar de los seis de la temporada anterior. De este modo, en 1.957, se inició la I Liga Nacional que en 1.983 pasó su testimonio a la ACB hasta la actualidad. 30 años se cumplen de esta última competición y 55 desde que se inició la competición a nivel nacional. 50 años se cumplen, además, de la desaparición del Orillo Verde sabadellense, un aniversario que bien merecerá un recuerdo en breve.

Leed otro artículo histórico impagable de Quim Domènech  en “De Estop a ‘La Bomba’ Navarro: El año que un equipo sabadellense estuvo a punto de conquistar la Copa del Rey”

Q. Domènech

Posted in Eventos, PersonajesComentarios desactivados

DE ESTOP A ‘LA BOMBA’ NAVARRO. El año en que un equipo sabadellense estuvo a punto de conquistar la Copa del Rey


 

Hoy se estrena la edición 76 de la Copa del Rey, el evento con más seguimiento del baloncesto nacional que reúne a los 8 mejores equipos de la Liga Endesa al finalizar la primera vuelta. Serán cuatro días de emocionante baloncesto en Barcelona, en el Palau Sant Jordi, con las grandes estrellas de la liga: Felipe Reyes, Mirza Teletovic, Marcelinho Huertas, Jaycee Carroll, y, sobre todos ellos, Juan Carlos Navarro, el ídolo de la afición azulgrana y MVP del último Eurobasket de Lituania, que buscará su tercer trofeo consecutivo y su primer MVP. Pero las lineas de hoy no se centrarán en esta emocionante edición que copará toda la actualidad de este fin de semana si no que nos remontaremos hasta el año 1933, el de la primera edición de este espectacular evento que, en aquellos días, recibía el nombre de Campeonato de España en la lejana Segunda República. El motivo de que viajemos tan atrás en el tiempo no es otro que narrar la aventura de un equipo vallesano -sabadellense para más señas- que a punto estuvo de tocar la gloria en una competición que, como veremos a continuación, muy poco tiene que ver con lo que estamos acostumbrados a experimentar actualmente. Para ello, el gran cronista de la historia del baloncesto sabadellense, Quim Domènech, que colabora con Basketvalles de manera regular, nos ilustrará sobre como fue la experiencia del extinto Juventus sabadellense en esta primera edición de la Copa.

El equipo del Juventus AC que participó en la primera edición de la Copa en el año 1933

La historia de este equipo, el Juventus AC, empieza a finales del año 1927 después de que otro equipo de la ciudad, el Centre d’Esports Sabadell, se retirara después de los malos resultados y el mal momento que pasaba su valedor el Centre d’Esports Sabadell de fútbol, que no podía cuidar como requerían las otras secciones del Club. Los jugadores Girbau y Mir componentes de este equipo sentados en una mesa tomando un café decidieron crear el equipo Juventus AC y pronto contaron con un número suficiente  de socios para empezar a actuar. La pista era la que se encontraba en la calle Alfonso XIII, en el actual centro de la localidad (donde actualmente están los Ferrocarriles Catalanes) y el mantenimiento del equipo y desplazamientos iban a cargo de los mismos jugadores.

La primera temporada 1928-29 el equipo sabadellense quedó  campeón de Catalunya de Segunda categoría, tanto el primer equipo como el reserva, consiguiendo el ascenso a Primera. El equipo lo formaban, Girbau, Mir, Novas, Busquets, Petit y Abril. En la 1929-30, ya en Primera Categoría, quedaron terceros y en las dos siguientes (1930-31 y 1931-32) en un meritorio segundo lugar.

Es en la temporada 1932-33 se tocó techo quedando campeón de Catalunya de Primera Categoría y es en esta temporada cuando, retornando la introducción inicial, se crea el primer Campeonato de España (actual Copa del Rey), que se disputará en formato de semifinales con ida y vuelta entre los campeones y subcampeones de Catalunya y Castilla. Por parte de Catalunya los representantes fueron el Juventus AC y el Iluro Mataró mientras que por parte de Castilla el Real Madrid y el Rayo. Los emparejamientos fueron Juventus AC-Rayo e Iluro Mataró-Real Madrid.

Lance del partido entre el Juventus AC y el Rayo de Madrid en Sabadell

En el partido de ida, disputado en Sabadell, el Juventus AC se impuso con claridad al Rayo por 40-25, y se pensó que con la superioridad demostrada se estaría en la final pero aún tenían que pasar muchas cosas, ya que a los equipos catalanes les esperaba una trampa en los partidos de vuelta a Madrid. En la capital los equipos catalanes se encontraron una pista llena de barro en la que no se podía botar la pelota debido a que estaban acostumbrados a jugar en pistas duras. Además, la actuación arbitral fue escandalosamente casera. Sólo cabe decir que el árbitro saltaba de contento cuando encestaban los equipos madrileños. Ante este panorama los catalanes no supieron reaccionar. El Mataró no terminó el partido ya que se retiró molesto por la total parcialidad de los colegiados y el Juventus AC continuó pensando en que podría mantener la diferencia de tanteo con el que venía del partido de ida, pero también sucumbió por 23-6 quedando eliminado en su desplazamiento a Madrid por solo dos puntos de diferencia.

El primer Campeonato de España, como ven, acabó en escándalo y, como respuesta, en la temporada siguiente los equipos catalanes hicieron el boicot al II Campeonato de España  y no quisieron participar, teniéndose que suspender hasta un año más tarde cuando se celebró en Barcelona.

Aquel histórico equipo del JUVENTUS AC que a punto estuvo de entrar en los anales de la historia baloncestística española estaba formado por los jugadores Novas, Comabella, Estop, Armengol, Morral, Masagué y Barquet. Como anécdota relacionada con este mismo conjunto cabe destacar que esa misma temporada el equipo sabadellense consiguió derrotar al colista de la competición catalana, el UGD Badalona, por el escandaloso resultado de 100-6, con el jugador Estop marcando todo un récord anotador de la comarca al convertir 70 puntos de manera individual.

Esta fue la participación de un equipo sabadellense en el primer Campeonato de España (Copa del Rey) pero no sería la única ya que, años más tarde, el legendario Orillo Verde sabadellense también se hizo un hueco en esta competición, aunque eso ya es otra historia.

Q. Domènech

 

Posted in PersonajesComentarios desactivados


Inscripcions obertes!

Basketvalles presenta

SEGUEIX-NOS A FACEBOOK

SEGUEIX-NOS A TWITTER

Anuncia’t a BasketValles

  • Anuncia't a BasketValles

BASKETVALLES a YouTube

  • Accedeix al nostre canal de vídeos

Seccions destacades

  • Vols recordar el millor 3x3 d'aquest Nadal?
  • Cine baloncestístico de primera
  • Basketball & Rock and Roll!

El millor bàsquet de formació de l’estat

Archivos